Tien jaar cel voor 'zedenmonster' Johan S.

De 26-jarige Johan Frederik S. uit Sassenheim is†vanmiddag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van†10 jaar voor een reeks verkrachtingen en een aanranding. Voordat de man zich aan zijn slachtoffers vergreep, bedwelmde hij hen meestal met valium. S. heeft altijd verklaard onschuldig te zijn. Tegen hem was twee weken terug 16 jaar cel geŽist.

De rechter meende dat de Sassenheimer ''op grove wijze zijn seksuele lusten op zijn slachtoffers botvierde''. Hij zag zijn slachtoffers volgens de rechtbank niet als mens, maar ''als object''.

De zedenmisdrijven vonden plaats in het voorjaar van 2006. Justitie verspreidde in april dat jaar een opsporingsbericht waarin zij de man met naam en toenaam noemde en ook zijn gezicht toonde. Omdat het vermoeden bestond dat S. naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal opsporingsbevel. Twee maanden later werd hij in BraziliŽ opgepakt. Een dergelijke manier van opsporen is in Nederland uitzonderlijk, vandaar dat de zaak groot in het nieuws kwam.

Tegen S. zijn nog vijf aangiften gedaan. De Braziliaanse autoriteiten leverden de man in 2006 uit aan Nederland voor de zaken waarop hij vandaag veroordeeld werd. Zodra BraziliŽ toestemt, kan justitie de Sassenheimer voor in totaal negen zaken vervolgen.