'Tour komt terug op Duitse TV'

Icoon Tour de FranceDe Duitse omroepen ARD en ZDF komen wellicht terug op hun besluit om de Tour de France niet meer uit te zenden. Dat zei Ferry de Groot, Chef d'equipe van de ploeg van NOS Radio in de Ronde van Frankrijk, zojuist op Radio 1. "Ik denk dat de Tour-directie druk in overleg is met de Duitse publieke omroepen over de uitzendverplichting. De Tour trekt grote sponsors aan doordat ze kunnen garanderen dat het allemaal uitgezonden wordt op televisie. Als ik ook zo om me heen kijk is er nog geen enkele wagen van de Duitse media vertrokken, alles staat er nog. Ik heb dus het vermoeden dat er een dezer dagen water bij de wijn gedaan zal worden."

De Groot vermoedt dat de uitzendverplichting als smoes gebruikt zal worden. "De echte reden is dat ze voorbarig zijn geweest met hun besluit. Het is dominee-achtig. Je bent hier als journalist en er zijn zoveel controles per dag, dat je ervan uit gaan dat het grootste deel van het peleton doping-vrij is."

Gisteren besloot de Duitse televisie de live-uitzendingen te staken omdat de Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz van T-Mobile is betrapt op doping. De renner werd tijdens een onaangekondigde dopingcontrole op 8 juni positief bevonden. In het A-staal van Sinkewitz werden door het NADA, het Duitse nationale antidopingagentschap, te hoge testosteronwaarden aangetroffen.

NOS-mediadirecteur Jan de Jong noemde het besluit van de Duitse televisie gisteren 'hypocriet'. De Groot is het daarmee eens. "Het is inderdaad hypocriet van de Duitse televisie. De ARD en ZDF waren tot twee jaar geleden sponsor van de T-Mobile ploeg. Ze hadden dus geen onafhankelijke rol en hadden grote belangen bij het goed rijden van die ploeg. Ze hadden ook met renner Jan Ullrich een vet contract gesloten dat hij iedere ochtend in het ontbijtprogramma zou komen. Ze doen nu voorkomen alsof ze recht-in-de-leer journalisten zijn, terwijl ze dat in mijn ogen nooit zijn geweest."

De Groot heeft ook het idee dat andere zaken meespelen bij het besluit van de omroepen om te stoppen met de uitzendingen. "Ik kan het niet bewijzen, maar ik vermoed ook dat er onderliggende belangen zijn. De Duitsers moeten binnenkort ook weer onderhandelen met de Tour-directie over een nieuw contract voor de uitzendrechten."

De Chef d'equipe benadrukte overigens dat de NOS tegen dopinggebruik is, maar uit journalistiek oogpunt de Tour gewoon blijft volgen.

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!