Potter-boeken te vroeg weggestuurd

Icoon LiteratuurExemplaren van het nieuwste†Potter-boek† 'Harry Potter And The Deathly Hallows' zijn in de VS al verstuurd naar klanten van een boekenketen. KopieŽn zijn ook al opgedoken op internet en dreigen de feestelijke start van de verkoop in de nacht van vrijdag op zaterdag van haar glans te beroven.

Uitgever US Scolastic kondigde vandaag in ieder geval aan het er niet bij te laten zitten. Juridische stappen worden ondernomen tegen boekendistributeur Levy Home Entertainment en internetboekhandel DeepDiscount.com voor het verbreken van het embargo. De eerste klanten kregen het laatste boek in de reeks van zeven over de tovenaarsleerling dinsdag al in de bus.

Schrijfster J.K. Rowling restte niets anders dan mensen via haar website op te roepen de magie niet te verbreken . ''Ik roep iedereen op die zichzelf een Potter-fan noemt te helpen het verhaal geheim te houden voor iedereen die het op de dag van publicatie wil lezen'', aldus de auteur.

'Nepversie'
Gisteren nog zei De Harmonie, de†Nederlandse uitgever van de Potter-boeken,†te vermoeden dat†het uitgelekte†boek†dat op internet circuleert een nepversie is.† ''Het gaat hoogstwaarschijnlijk niet om het echte boek. Dit gebeurt rond iedere verschijning van een Potter-boek. Ook op deze manier is het al eens eerder voorgekomen'',†aldus een woordvoerster van de uitgeverij.

Dat er wellicht al juiste informatie te lezen is, durft de woordvoerster niet tegen te spreken. ''Wij kennen de inhoud van het manuscript niet en misschien heeft iemand wel goed gegokt.”


'Hou het geheim voor iedereen die het op de dag van publicatie wil lezen'.