Kermislui woedend over polsband UWV

Icoon BinnenlandsKermisexploitanten in Tilburg zijn woedend op uitkeringsinstantie UWV. De ondernemers en hun medewerkers werden†gisteren tijdens de opbouw van hun attracties gecontroleerd op uitkeringsfraude en moesten daarna van de controleurs een blauw polsbandje omdoen.

De secretaris van kermisbond Bovak, Nicole Vermolen, heeft† een bericht in De Telegraaf bevestigd. Vermolen werd†gisteren platgebeld door exploitanten die schande spraken over de UWV-controle. Veel kermislieden vonden de controle stigmatiserend en trokken vergelijkingen met de vervolging van joden en zigeuners tijdens Tweede Wereldoorlog. Volgens Vermolen heeft een aantal exploitanten geweigerd het polsbandje te dragen.

De polsbandjes zouden moeten voorkomen dat kermismensen dubbel werden gecontroleerd.

Update 18.00 uur

"De polsbandjes worden gebruikt uit overwegingen van klantvriendelijkheid en gemak, dat deze nŪet verplicht zijn en geenszins zijn bedoeld om mensen te stigmatiseren." Dat zei een woordvoerder van het UWV tijdens een gesprek met een journalist van de Telegraaf voorafgaand aan het artikel van vanmorgen.

Waarom de krant dit niet vermeld heeft in het artikel is onbekend. Het UWV heeft dit gemeld bij de Telegraaf maar het is onbekend of dit nu leidt tot een rectificatie