Overwegen krijgen nieuwe spoorbomen

Icoon VervoerSpoorwegbeheerder ProRail begint in oktober met het aanbrengen van een nieuw soort spoorbomen die beide weghelften beslaan. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf vandaag laten weten. ProRail heeft enige tijd geëxperimenteerd met deze automatische dubbele overweg bomen (ADOB).

De zegsvrouw benadrukt dat de invoering niets te maken heeft met de dood van een 17-jarige jongen dinsdag die tijdens een ''oversteekwedstrijdje'' op een beveiligde overweg in Utrecht werd gegrepen door een trein. Het aantal dodelijke ongevallen op overwegen in de openbare weg is volgens ProRail de afgelopen jaren juist sterk gedaald, van dertig in 2003 naar tien vorig jaar.

De nieuwe bomen komen op diverse risicovolle overwegen in plaats van de AHOB's, automatische halve overweg bomen. Nederland telt 1069 overwegen met spoorbomen. Het is niet bekend hoeveel er van een nieuwe installatie worden voorzien. Met dubbele bomen probeert ProRail onder andere te voorkomen dat mensen al zigzaggend langs de halve bomen toch het spoor oversteken.

Het bedrijf nam in 1999 al de eerste (proef) installatie in gebruik in Bilthoven, later gevolgd door dubbele bomen in Diemen.