Seksschandaal rond bisschop Zimbabwe

Icoon BuitenlandsDe rooms-katholieke aartsbisschop van Bulawayo, Pius Ncube, ligt in de staatsmedia in Zimbabwe onder vuur door een seksschandaal.

De kranten The Herald en The Chronicle hebben foto's gepubliceerd waarin een man, die de aartsbisschop zou zijn, zich uitkleedt en in bed ligt met een vrouw. Ook op de staatstelevisie is de affaire groot nieuws.

Ncube is een van de belangrijkste tegenstanders van de autoritaire president Robert Mugabe. In maart riep de kerkleider de Zimbabwanen op tot een ''vreedzame opstand'' tegen het regime van de 83-jarige president. Vorig jaar haalde hij zich ook al de woede van Mugabe op de hals door de internationale gemeenschap op te roepen Zimbabwe onder druk te zetten om een einde te maken aan de schendingen van de mensenrechten.

Volgens de kranten heeft een privédetective de foto's met een verborgen camera in Ncubes slaapkamer genomen. Onesimus Sibanda, echtgenoot van de secretaresse van de bisschop, zou de speurder hebben ingeschakeld, omdat hij de aartsbisschop ervan verdenkt een relatie met zijn vrouw te hebben. In Zimbabwe is overspel verboden.

Sibanda diende maandag een aanklacht tegen Ncube in. Hij eist een schadevergoeding van 20 miljoen Zimbabwaanse dollar (officieel 1,3 miljoen Amerikaanse dollar, maar op de zwarte markt slechts 154.000 Amerikaanse dollar waard).

Ncube heeft geweigerd op de beschuldiging te reageren. Het Vaticaan heeft zich evenmin over de affaire uitgelaten.


Pius Ncube