Antillianen vaker verdacht van misdrijven

Icoon AlgemeenAntillianen zijn vaker betrokken bij criminele activiteiten dan andere etnische groepen in Nederland, gevolgd door Marokkanen. Dat is gebleken uit een onderzoek van justitie. Het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) en het CBS hebben gemeld dat Antillianen vaker verdacht worden van drugs, wapen en vermogensdelicten met geweld. Bij Marokkanen is er een piek bij vermogensdelicten met en zonder geweld, bedreiging en vernieling en verstoring van de openbare orde.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat de leeftijdsopbouw bij Antilliaanse en Marokkaanse verdachten afwijkt van het gemiddelde. Bij de Marokkaanse ‘criminelen’ ligt het hoogtepunt in de tweede helft van hun puberteit. De criminaliteitscijfers zijn bij de Antillianen onder de twintigers en dertigers erg hoog. Surinamers worden volgens de cijfers van justitie vaak verdacht van verkeersmisdrijven en drugs- en wapencriminaliteit. Turken komen er bij het onderzoek beter vanaf; ze worden van de vier ‘klassieke’ groepen het minst vaak verdacht van criminele activiteiten. Bij Turken ligt het hoogtepunt bij verkeersmisdrijven en wapendelicten.

Ook overige Afrikanen, allochtonen uit het Midden-Oosten, Oost-Europeanen, Zuid-Aziaten en Latijns-Amerikanen worden vaker dat gemiddeld verdacht van een misdrijf. De criminaliteitscijfers liggen bij Westerse allochtonen, Zuidoost-Aziaten en autochtonen onder het Nederlands gemiddelde. Het onderzoek ‘Allochtone en autochtone verdachten van verschillende delicttypen nader bekeken’ is een vervolg van het onderzoek ‘Allochtonen en autochtonen nader bekeken’ uit 2005. Ook toen bleek al dat bepaalde etnische groepen vaker verdacht worden van criminaliteit dan andere groepen.