Leggingverbod op Apeldoornse school

Icoon OnderwijsDe Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn heeft een verbod op het dragen van legging ingesteld. Dat verbod is een gevolg van het feit dat sommige meisjes op de gereformeerde school een legging onder hun rok of jurk droegen. En zo heeft God het niet bedoeld, zo menen de gereformeerden.

Locatiedirecteur L. van Dijke van de reformatorische scholengemeenschap zegt dat onderscheid maken tussen seksen heel belangrijk is op zijn school. ''Alleen jongens mogen in een broek lopen, meisjes moeten een jurk of een rok dragen.'' Een legging is volgens hem een broek en daarom heeft hij het leggingverbod in het reglement van de school opgenomen.

De discussie over de legging werd vorige week aangezwengeld door dominee W.J. op 't Hof van de Hersteld Hervormde Gemeente in het Brabantse Nederhemert. Hij zag in zijn dorp enkele meisjes met het 'goddeloze' kledingstuk lopen en schreef daar een stuk over in het kerkblad.

Dat veel vrouwen een kort rokje bovenop hun legging dragen, is voor Op 't Hof helemaal een doorn in het oog: ''Dat kun je nauwelijks een rokje noemen, dat is meer een schaamlapje. Dat werkt des te prikkelender. Ziet u, het kledingstuk op zichzelf maakt me niets uit. Het gaat om de vervaging van het verschil in seksen. Ook maatschappelijk zie je die ontwikkeling. Alle verschillen verdwijnen, en daarom zie je in deze tijd allerlei gekke dingen. Dat mensen zich qua sekse laten ombouwen. Zo slaan we verkeerde wegen in.''

De gereformeerde kerkleer schrijft voor dat mannen en vrouwen zich onderscheidend kleden, 'omdat de Heere God man en vrouw zowel fysiek, mentaal als sociaal verschillend heeft geschapen'.Verboden

Met dank aan KRIBBET voor de submit.