Moslims blij met woorden van Vogelaar

De uitspraken van minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar over de toekomst van de islam in Nederland, zijn goed gevallen bij Nederlandse moslims. De Raad van Marokkaanse MoskeeŽn in Nederland (RMMN) zegt vandaag in een reactie dat de uitlatingen van veel moed getuigen. Vogelaar zei afgelopen weekeinde zich de komst van een joods-christelijke-islamitische traditie in Nederland te kunnen voorstellen. Ook zei ze tijdens haar regeerperiode het negativisme en de angst voor de islam te willen wegnemen.

De moskeeraad ondersteunt de wens van de minister en verwacht dat ze met haar visie de integratie van de moslims in Nederland zal bevorderen. Ook andere moslims reageerden verheugd op de woorden van de PvdA-bewindsvrouw.

Dagblad Trouw citeert een aantal vooraanstaande Nederlandse moslims die de matigende toon van de minister roemen. ''Het beste nieuws van de afgelopen tijd. Eindelijk iemand die het positief benadert in plaats van al dat gepolariseer in de sfeer van Verdonk. Mijn zaterdag kon niet meer stuk'', aldus Mustafa Hamurcu, secretaris van Milli GŲrŁs Noord Nederland.

Driss El Boujoufi, voorzitter van Contactorgaan Moslims en Overheid verwonderde zich over de kritiek die vanuit de VVD en Wilders en ůůk ChristenUnie werd geleverd op de minister. ''Er gaat al veertig jaar subsidie naar moslimkunst, er wordt al decennialang geÔnvesteerd in minderheden. Maar als een minister het benoemt, is het land te klein. Zo gaat het de afgelopen jaren steeds. En zo zal het de komende jaren ook wel gaan. Ik verwijt Wilders, de VVD en de christelijke partijen niets. Ze hebben hun achterban. En ze moeten beschermen wat van hen is.''