Jorritsma: 'Dood Almeerder lokaal incident'

BinnenlandsDe dood van de 56-jarige Almeerder Henk Schuurman, die zaterdag werd neergestoken toen hij een paar tieners aansprak op het gooien van eieren tegen zijn auto, was een 'lokaal incident'. Dat vindt burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD). Volgens hoofdredacteur Dick van der Meer van het Algemeen Dagblad weigerde Jorritsma daarom de landelijke media te woord te staan over de steekpartij, zo schrijft hij vandaag althans in een commentaar in zijn krant.

Van der Meer laakt het niet reageren van de burgemeester. "Deze laffe moord is onmiskenbaar een nationale kwestie. We hebben hier te maken met een burger die voor zichzelf en zijn vrouw opkomt, omdat zijn auto en zijn vrouw werden bekogeld met eieren. Deze vorm van excessief geweld is toch niet voorbehouden aan Almere? Misschien vreest Jorritsma voor het imago van haar gemeente, maar we weten het niet omdat we het haar niet mogen vragen."

Voor de lokale media wilde Jorritsma wel reageren. In het huis-aan-huisblad Almere Vandaag meldde de VVD-politica begrip te hebben voor de angst die er in de Seizoenenbuurt in Almere-Buiten, waar het voorval plaatsvond, heerst. Tegelijkertijd benadrukte ze dat niet iedere hangjongere gevaarlijk is en dat het incident niet typisch is voor de buurt of Almere. "De verdachten zijn opgepakt en ze zullen hun straf niet ontlopen. Maar we moeten opletten dat dit incident er niet voor zorgt dat we doorslaan. Niet alle jongeren in Almere dragen een mes", meent de eerste burger van de polderstad.

Omdat het een incident betreft, zijn maatregelen in de buurt volgens haar niet nodig. "Er wordt overlast veroorzaakt, maar een steekpartij is niet normaal. Dit is een incident en had ook op de Grote Markt of het Deventerpad kunnen gebeuren."'Incident'

Met dank aan Kozzmic voor de herschreven submit.