Gewonde vrouwelijke militair moet onderbeen missen

Icoon AanslagEen van de militairen die vorige week gewond is geraakt door de zelfmoordaanslag in Deh Rawod, moet een onderbeen missen. Het gaat om de enige vrouwelijke militair die in Uruzgan door geweld gewond is geraakt. Zij werd afgelopen donderdag samen met drie gewonde collega's naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht overgebracht.

Een van de militairen, Tom Krist, overleed enkele uren na aankomst in het ziekenhuis. Krist wordt vrijdag in besloten kring begraven. De andere twee militairen zijn stabiel en op weg naar herstel, aldus Defensie. Mogelijk kunnen zij aan het eind van de week het ziekenhuis verlaten.

Zaterdag is nog een vijfde gewonde vanuit Uruzgan overgebracht naar het hospitaal in Utrecht. Zijn herstel is in Nederland beter te bereiken, aldus Defensie. Drie andere militairen raakten lichter gewond en worden daarvoor behandeld op Kamp Holland in Uruzgan.

Over de aard van verwondingen die militairen oplopen, doet Defensie in de regel geen mededelingen. Wel was eerder bekend geraakt dat bij een militair die in september gewond raakte toen zijn pantservoertuig met granaten werd beschoten, ook zijn onderbeen afgezet moest worden.

De zelfmoordaanslag op een drukke bazaar in het dorpje kostte zeker achttien Afghaanse burgers het leven, onder wie twaalf kinderen. Zeker vijftig mensen raakten volgens de lokale autoriteiten gewond.