Jojo-dieet verhoogt kans op nierkanker

Icoon OnderzoekWe waarschuwden eerder al dat orale seks de kans op kanker verhoogt, nu moeten we ook al waarschuwen voor de zogenaamde jojo-diëten. Deze verhogen namelijk de kans op nierkanker. Deze vorm van kanker komt vooral voor onder oudere vrouwen en staat er om bekend dat het extreem moeilijk te behandelen is.

Zweedse en Amerikaanse onderzoekers hebben acht jaar lang meer dan 140.000 vrouwen tussen de 50 en 79 jaar oud gevolgd. De conclusie liegt er niet om: het herhaaldelijk aankomen en weer afvallen geeft een grotere kans op nierkanker. Ook vrouwen met brede heupen zouden meer kans lopen op de ziekte.

Volgens het onderzoek lopen vrouwen van wie het gewicht meer dan tien keer in hun leven 4,5 kilo schommelt twee en een half keer zoveel kans op de terminale nierziekte. De onderzoekers beweren dat nierkanker het beste voorkomen kan worden als de vrouw het zichzelf permitteert om gedurende haar leven heel geleidelijk een beetje aan te komen.

Eerder onderzoek duidde ook al op de gevaren van diëten. Zo komt tweederde van de afvallers binnen een korte tijd weer aan. Mensen die een jojo-dieet volgen, lopen naast de verhoogde kans op nierkanker ook een verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes en suikerziekte. Het jojo-dieet is een belangrijkere oorzaak van de nieraandoening dan roken en zwaarlijvigheid.