VVD wil per direct verbod op paddo's

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil dat de verkoop van psilocybine en psilocine houdende paddestoelsoorten - de zogenaamde paddo's - onmiddellijk wordt verboden. De vier incidenten in de hoofdstad van dit jaar met de geestverruimde zwammen tonen volgens de liberalen aan dat het een gevaarlijk middel is.

VVD-Kamerlid Fred Teeven, tot vorig jaar werkzaam als hoofdofficier van Justitie, zegt dat de paddo's thuishoren op lijst 1 van de Opiumwet. Psylocine en Psylocibine zelf staan al op die lijst, maar verse paddo's worden beschouwd als natuurproduct en zijn daardoor (nog) legaal. In gedroogde vorm is het al wel strafbaar omdat dit wordt gezien als bewerking van het product.

Teeven roept minister Ab Klink van Volksgezondheid op de verkoop van de paddo's per direct te verbieden. De CDA-bewindsman wacht echter nog op een rapport van het RIVM over de schadelijkheid van de geestverruimende paddestoelen.

Afgelopen weekend slachtte een Fransman zijn hond af na het roken van wiet en eten van paddo's. Vorige week sprong een toerist uit IJsland uit een hotelraam na het eten van de geestverruimde zwam. Vorige maand draaide een 22-jarige Britse toerist compleet door na het nuttigen van te veel paddo's en sloopte een deel van een hotel aan de Martelaarsgracht. En in maart sprong een 17-jarige Franse toeriste van een brug bij de IJ-tunnel de dood tegemoet na het nuttigen van paddo's