Drugsbazen in de Bijlmer zijn nu Nigerianen

MisdaadNigeriaanse drugscriminelen hebben de macht in die branche in de Bijlmer overgenomen van andere bevolkingsgroepen als Surinamers en Antillianen. Dat blijkt volgens de politie na het oprollen vorige week van een internationale drugsbende van voornamelijk Nigerianen die vanuit Amsterdam Zuid-Oost hun drugs in Europa uitzetten. Daarbij werden 23 verdachten gearresteerd. ''Maar het probleem is nog lang niet opgelost. Het is echt megagroot, zoiets hebben wij nog nooit gezien'', zegt politiechef opsporing Paul Bos vandaag in De Telegraaf.

Volgens de politieman zitten er meerdere cellen in Zuidoost en is hun netwerk wereldwijd vertakt, van het Oostblok tot China. Ze halen hun drugs uit Zuid-Amerika en hebben een buffer in Afrika.

De overname door de Nigerianen van de drugsmarkt in de Bijlmer is overigens niet zonder slag of stoot gegaan. In korte tijd zijn drie Nigerianen op koele wijze vermoord. Verder worden er vrijwel maandelijks op straat in de Bijlmer drugskoeriers met het schuim op de mond dood aangetroffen met soms wel een kilo aan bolletjes coke in hun maag, waarvan dan enkele zijn geknapt.

De Nigerianen gebruiken de Bijlmermeer als uitvalbasis omdat ze hier gebruik kunnen maken van de netwerken die ze met eerdere criminele activiteiten hebben opgebouwd. Bovendien is het in de Bijlmer vrij eenvoudig om van woning te wisselen.