Man drijft buren en gemeente tot wanhoop

Icoon BizarHarderwijker Jan Besselsen moet van Malle Pietje uit de tv-serie Swiebertje en van Stiefbeen en Zoon (uit de gelijknamige tv-serie) hebben afgekeken hoe je van je huis een vuilnisbelt maakt. De gemeente Harderwijk is het echter zat: Besselsen moet weg uit zijn huis.

De afgelopen 20 jaar heeft de ‘stadsjutter’ weinig anders gedaan dan overal rotzooi vandaan halen om hier vervolgens de binnenplaats achter zijn woning mee te vullen. De rommel staat vier meter hoog opgestapeld op de binnenplaats en gaat binnen verder. De rommel bij de voordeur aan de Heeraaltszstraat nummer 9 doet al vermoeden hoe het er binnen uit moet zien. Alles bij elkaar heeft Besselen een verzameling opgebouwd waar een handelaar in lompen en metalen jaloers op mag zijn. Zijn vrouw en drie kinderen blijken er, wonder boven wonder, in te kunnen wonen.

Besselsen zelf: "Ik zie dit alles als een georganiseerde chaos, kunst kun je het ook noemen. Ik vind het prachtig om die oude spullen te hebben. Door de gemeente word ik echter slecht bejegend. Mijn tuin is al een keer leeggehaald, waarna ik met een rekening van duizenden euro's achterbleef. Ik heb er een burn-out aan overgehouden en loop bij een psychiater. Ik moet het met een bijstand doen. Met de gemeente heb ik het helemaal gehad."

De gemeente heeft het echter ook met Besselsen gehad; ze heeft laten weten dat het mooi is geweest. Volgens een woordvoerder is sprake van brandgevaar en ook is er ongedierte geconstateerd. In onderling overleg wil de gemeente tot een oplossing komen, en daarom heeft de Harderwijker een oude boerderij aangeboden gekregen. Besselsen zou Besselsen niet zijn als hij de strijd met de gemeente niet zou aangaan: "Het is een bouwval. Ik zie me daar nog niet in wonen."

Leon van Vliet, een van de buren van Besselsen verklaart: "Besselsen denkt dat hij boven de wet kan leven. Je hebt toch ook zoiets als sociale omgangsvormen. Daar heeft hij lak aan. Hij doet wat hij wil en of anderen daar last van hebben, interesseert hem niet. Het is goed dat de gemeente een einde maakt aan het gedoogbeleid jegens Besselsen. Wat hij uitspookt is veel te lang getolereerd. Een klein voorbeeld: niemand mag een vuilcontainer voor zijn deur plaatsen. Besselsen doet dat, uiteraard, wel." De meeste buren hopen dan ook dat het gezin zo snel mogelijk uit het smalle straatje verdwijnt.

Stadsjutter
Een lompenhandelaar kan jaloers zijn