[update] Tyfoon mist, aardbeving is raak

Icoon RampEen aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft maandagochtend het noordwesten van Japan getroffen. De beving deed zich voor rond 10:15 uur (lokale tijd). In de prefectuur Niigata stortten verscheidene huizen in. Onduidelijk is of er mensen onder de puinhopen liggen. Volgens de overheid hebben minstens twee mensen het natuurgeweld niet overleefd. Meer dan 150 mensen zouden volgens het Japanse persbureau Kyodo gewond zijn geraakt.

De schokken waren ook in Tokio te voelen en zorgden voor talloze problemen. In Niigata viel de elektriciteitscentrale uit, omdat er brand was uitgebroken en de nucleaire reactor moest worden uitgeschakeld. Het treinverkeer naar de zwaarstgetroffen provincie is stilgelegd.

Dit weekend was het al spannend in Japan vanwege de Tyfoon Man-yi die op weg was naar de hoofdstad Tokio, maar de storm zwakte af tot een tropische storm voor dat hij de kust had bereikt.


Update 16.45 uur
Een Japanse kerncentrale die vandaag werd getroffen door de aardbeving heeft radioactief water gelekt. Dat heeft een woordvoerder van een Japans energiebedrijf gemeld. De reactor van de centrale Kashiwazaki-Kariwa, de grootste ter wereld, was op het moment van de beving buiten gebruik wegens regulier onderhoud, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Eerder was al brand uitgebroken in het complex, maar die was snel onder controle

Meer informatie over aardbevingen vind je onder andere op het forum van FOK!
Aardbevingen - Deel 4: Quake 6.8 treft Japan

Met dank aan Frutsel voor de herschreven submit.