'Justitie heeft lijst maffia-autobedrijven'

MisdaadDe Telegraaf schrijft vandaag dat Justitie beschikt over een geheime lijst met daarop de namen van autobedrijven die in handen zouden zijn van de maffia. Het betreft volgens de krant 25 - soms vooraanstaande - autobedrijven waarvan er opvallend veel in Brabant zijn gevestigd. Het gaat zowel om autogarages als sloperijen.

Volgens De Telegraaf wordt de 'maffialijst' voorlopig geheim gehouden omdat justitie eerst moet besluiten in welke zaken tot vervolging zal worden overgegaan. In ieder geval zouden met behulp van verborgen camera's beelden zijn gemaakt waarop te zien is hoe nieuwe, gestolen auto's, binnen een uur volledig worden gestript en daarna, zonder motor en andere waardevolle onderdelen, in de shredder verdwijnen.

De lijst van de maffia-achtige autobedrijven is onder andere opgesteld door het Landelijke Informatiepunt Voertuigcriminaliteit, het samenwerkingsverband van KLPD, RDW en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Daartoe werd mede gebruik gemaakt van informatie van RDW, Douane, FIOD, Auto Recycling Nederland, een organisatie van de autobranche zelf en de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC). Volgens Guus Wesselink van de AVC is de lijst slechts het topje van de ijsberg.