'Irakezen kunnen het alleen wel aan'

Irak zal zelf voor de veiligheid in het land kunnen zorgen wanneer de Amerikaanse troepen vertrekken. Dit heeft de Iraakse premier Nuri al-Maliki dit weekeinde bezworen, zo berichtten media in Bagdad vandaag.

Al-Maliki erkende dat politie en leger in Irak nog meer training nodig hebben, maar ze zullen er klaar voor zijn wanneer 'de internationale troepen' vertrekken. Die kunnen dat doen wanneer ze maar willen, meende al-Maliki.

De Amerikaanse politiek keert zich steeds heftiger tegen de oorlog die de Republikeins president Bush in 2003 ontketende. Het sinds begin dit jaar door de Democraten gedomineerde parlement beloofde afgelopen week in Washington de Amerikaanse troepen snel naar huis te halen.

Irak heeft naar schatting 350.000 man zitten in politie en leger, maar lang niet alle manschappen zijn geschikt voor de gevechten die de Amerikanen tegen de moeilijk traceerbare opstandelingen voeren. Van de Iraakse troepen die dat wel kunnen is circa 40 procent 'oorlogsmoe' volgens de Amerikaanse legertop.


Premier Nuri al-Maliki