Wilders en VVD halen uit naar Vogelaar

Icoon BinnenlandsGeert Wilders van de PVV reageert fel op de opmerkingen die minister Vogelaar van integratie maakt over het belang van de islam in Nederland. In Trouw zegt Vogelaar dat Nederland op den duur een land met een 'joods-christelijke-islamitische traditie' zal worden.

De minister vindt dat Nederland er alles aan moet doen om moslims wortel te laten schieten en een eind te maken aan de angst voor de islam.

Wilders eist van Vogelaar dat ze haar uitlatingen terugneemt. Doet ze dat niet, dan dient zijn partij een motie van wantrouwen tegen haar in. Wilders: ''De islam staat haaks tegenover belangrijke normen en waarden van onze cultuur Die mogen wij niet te grabbel gooien.''

Vogelaar gaat volgens Wilders nog verder dan alleen de constatering dat de islamitische traditie zich in de Nederlandse cultuur zal gaan nestelen. ''Ze staat ook achter financiële steun voor deze ontwikkeling'', constateert de fractievoorzitter van de PVV tot zijn ongenoegen.

Update 14.38 uur
Ook de VVD heeft ontstemd gereageerd op het betoog van de PvdA-minister. VVD-fractievoorzitter Mark Rutte toonde zich zelfs ''verbijsterd''.

Hij wil van premier Balkende weten of Vogelaar namens het hele kabinet sprak. ''Nederland heeft geen islamitische traditie. Natuurlijk niet, daar moet je duidelijk over zijn'', vindt de VVD-voorman. ''Mensen die naar ons land komen, hebben onze kernwaarden te onderschrijven, zoals gelijkheid van mannen en vrouwen en onze democratische rechtsstaat.''



Wilders boos op Vogelaar