OM wil zwaardere straffen tegen homogeweld

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoeken hoe geweldsdelicten met een discriminerend karakter zwaarder en beter kunnen worden bestraft. Dat heeft een zegsvrouw van het college van procureurs-generaal gisteren gemeld.

Harm Brouwer, de hoogste baas van het OM, heeft dat in een gesprek toegezegd aan homobelangenorganisatie COC. Voorzitter Frank van Dalen had om een onderhoud gevraagd, nadat het aantal meldingen van geweld tegen homoseksuelen in Amsterdam het afgelopen jaar substantieel was gestegen.

Het OM heeft onlangs al op advies van het Landelijk Bureau Discriminatiezaken (LBD) besloten dat bewezen geweldsdelicten gepleegd met discriminatie als motief een aanzienlijke strafverzwaring kunnen opleveren. De aanklagers tellen nu in zulke zaken 25 procent bij de normale strafeis op.

Daarnaast gaat het OM onderzoeken of er ook op bestuurlijk niveau aanpassingen mogelijk zijn die bestrijding van geweld tegen minderheden makkelijker kunnen maken. ''Wellicht zijn andere straffen dan een locatieverbod zinvoller tegen dit soort delinquenten'', verklaarde de woordvoerster. ''Daar gaat het college zich nu over buigen.'' OM-topman Brouwer heeft hierover eind augustus een vervolggesprek met het COC.

Voorzitter Frank van Dalen van de homobelangenorganisatie zegt erg blij te zijn met de uitkomsten van het onderhoud. ''Het OM onderkent de problemen die spelen en geeft aan heel actief naar een oplossing te willen zoeken'', vat hij samen. ''Justitie neemt het geweld tegen homo's gelukkig heel serieus.''