MoskeeŽn in Haarlem racistisch beklad

Icoon PolitieTwee moskeeŽn in Haarlem zijn in de nacht van donderdag op vrijdag door onbekenden beklad met racistische tekens en leuzen. Ook werden de ramen van de moskeeŽn ingegooid met stenen. Dat meldden de politie en het bestuur van de moskee in Schalkwijk in Haarlem.

Op de Marokkaanse moskee aan het Spijkerboorpad en op de Turkse moskee aan de Prins Bernhardlaan, die net in aanbouw is, zijn onder meer hakenkruisen en white power-tekens aangebracht. De Marokkaanse moskee is beklad met leuzen als ''fuck Allah'' en ''Allah moet dood''. Op de Turkse moskee is onder andere het woord Turk met een dik kruis erdoorheen aangebracht.

Woordvoerder Najib Tuzani van het bestuur van de Marokkaanse moskee aan het Spijkerboorpad laat weten dat de racistische uitingen een behoorlijke impact op de gemeenschap hebben. ''We zitten hier al sinds de jaren tachtig. Nu zijn we slachtoffer geworden van een terreurdaad'', aldus Tuzani.

Een woordvoerder van de Turkse moskee maakte bekend dat zij zondag een protestactie organiseren. ''Het is een protest tegen het racisme''. Een politiewoordvoerder liet weten dat zij de zaak hoog opneemt. Beide moskeeŽn en hun bestuur hebben volgens hem een gewaardeerde plek binnen de Haarlemse samenleving.

Met dank aan KRIBBET voor de submit.