Amerikaans schip geënterd

Icoon BuitenlandsDe Spaanse kustwacht heeft een Amerikaans schip geënterd. Het schip was betrokken bij het bergen van een grote zeeschat. Het gaat hierbij om de grootste schat die ooit in een scheepswrak is gevonden en het eigendomsrecht ervan heeft een knallende ruzie veroorzaakt tussen Spanje en de VS.

Het wrak van de "Zwarte Zwaan" werd begin mei ontdekt door duikers van de Amerikaanse onderneming Odyssey Marine Exploration. De ontdekking van wat er zich aan boord van het wrak bevond, was zo mogelijk nog spannender.

In het ruim van het achttiende-eeuwse galjoen bevonden zich meer dan 500.000 zilverstukken, honderden goudstukken en stukken van bewerkt goud. Alles samen is zo'n 370 miljoen euro waard.

Voor de Amerikanen is het een uitgemaakte zaak. Zij zeggen dat het wrak van de "Zwarte Zwaan" in internationale wateren ligt en dat de schat hen toekomt. Het Spaanse ministerie van Cultuur ontkent dit echter. Zij zeggen dat de schat gevonden is in een Spaans galjoen, en dus aan Spanje toebehoort.

De zaak krijgt heel wat mediabelangstelling in Spanje. Begin juni oordeelde een rechter in de Zuid-Spaanse stad Cadiz dat de twee schepen van de Amerikaanse onderneming die in de haven van Gibraltar voor anker lagen, onderschept moesten worden zodra ze in Spaanse wateren kwamen.

Gisteravond was het zover. Eén van de schepen, de Ocean Alert, werd tot stilstand gebracht ter hoogte van Punta Europa, voor de Spaanse zuidkust. Met het enteren van het schip heeft de ruzie nu een nieuw hoogtepunt bereikt. De inzet van de strijd, de kostbare schat, is intussen al naar de VS overgebracht.

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.