3,5 jaar eis misbruik Marokkaanse jochies

Icoon JustitieTegen een buurman van de Rotterdamse moskee Abou Bakr in het Oude Noorden is gisteren 3,5 jaar cel geëist wegens het misbruiken van twee Marokkaanse jochies. Volgens de officier van justitie is bewezen dat de 62-jarige Theo B. een destijds 13-jarige jongen en een knulletje van 10 jaar seksueel heeft misbruikt (verkracht).

De politie blijkt in deze zaak een paar grove steken te hebben laten vallen. In april vorig jaar had de 10-jarige al een 'gesprekje' met de politie over de toen nog vermeende ontucht. Pas in juni werd hiervan proces-verbaal opgemaakt. Toen werd duidelijk dat de gebrekkig ontwikkelde verdachte zich zou hebben vergrepen aan het tweelingbroertje van het ventje en aan een derde jochie, dat zelfs ruim vijf jaar slachtoffer zou zijn geweest.

Verder blijkt dat Theo B. al eerder is veroordeeld voor ontucht en dat de 'gezinscoach' van een slachtoffer de politie vergeefs waarschuwde. Al met al zou de verdachte veel eerder opgepakt kunnen zijn. De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten ontkende eerder dat er fouten zijn gemaakt.

Orale seks
De advocaat van de verdachte greep de lakse werkwijze van politie aan om de getuigenissen van de vermeende slachtoffers te bekritiseren. Doordat er in de buurt, op de scholen van de kinderen en binnen hun families al vóór de verhoren gesproken is over de vermeende ontucht, zouden verklaringen van de Marokkaanse jongetjes vals kunnen zijn, meent zij.

Theo B. heeft zelf toegegeven het 13-jarige jongetje te hebben misbruikt. Hij gaf hem steeds 70 euro als hij wat mocht doen. Meestal mondde dat uit in orale seks. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte orale en anale seks gehad met alle drie de jochies. Alleen achtte hij het misbruik van het tweelingbroertje niet bewezen, mede door het geklungel van de politie. ''Dit verdient geen schoonheidsprijs. Misbruik van één van de broers kan mede hierdoor niet bewezen worden.'' De drie slachtoffertjes hebben last van angstaanvallen door het gebeuren. Justitie wil dat B. naast de celstraf een langdurige behandeling moet ondergaan.

De ontucht in de Snellemanstraat bij moskee Abou Bakr zorgde indertijd voor veel onrust: de buurt moest gekalmeerd worden tijdens een bewonersavond.