KRO komt met 'anti-Al Gore'-documentaire

Nog geen week nadat de hele wereld incluis Nederland op tv werd 'overspoeld' met de boodschap van Al Gore voor de desastreuze klimaatverandering, komt de KRO vanavond met een - omstreden - documentaire die de vloer aanveegt met het gedachtengoed van Gore en diens aanhangers. De docu 'The Global Warming Swindle' van Martin Durkin is het antwoord op Al Gore's 'An Inconvenient Thruth'.

KRO's Reporter zendt de omstreden documentaire van Durkin vanavond op Nederland 3 om 20.25 uur uit en laat dat volgen door een klimaatdiscussie geleid door Sven Kockelmann en Jort Kelder. Nederlandse klimaatdeskundigen reageren op de inhoud en bewijsvoering van de Britse documentaire.

'Zon verantwoordelijk'
In 'The Global Warming Swindle' wordt gesteld dat niet de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot verantwoordelijk is voor de klimaatsverandering, maar wel de variabele straling van de zon. Volgens Durkin is de huidige opwarming niets anders dan een al driehonderd jaar durend herstel van een mini-ijstijd.

Wetenschappelijke organisaties die meer aan de kant van Al Gores gedachtengoed staan, hebben hun ongenoegen uitgesproken over de documentaire. Ze distantieerden zich in officiŽle statements van Durkins theorie en noemden Durkin zelfs een onverbeterlijke fraudeur.

De KRO zegt met de kritische documentaire het tegengeluid te willen laten horen dat nu weinig aan bod komt. Klimaatsceptici komen volgens de omroep nauwelijks aan het woord in de media. ''Een verantwoord milieubeleid is gebaat bij een maximale kennis van de feiten, niet bij een blind geloof in Al Gore of andere politici. De documentaire hekelt ook de rol van de media, vooral de eenzijdigheid in de berichtgeving'', aldus de omroep.

In de VARA-gids ging onlangs Tweede Kamerlid Geert Wilders nog flink te keer tegen het eenzijdige 'Al Gore'-beeld dat de publieke omroepen lieten horen. Een commentaar van VARA-zijde noemt het programma en de aansluitende discussie van vanavond ''echt helemaal waar Wilders en consorten op zaten te wachten.''

Volgens een recente poll op FOK! gelooft 40% van de FOK!kers wel degelijk dat de opwarming van de aarde iets is om ons zorgen over te maken. Ruim 30% denkt echter dat de opwarming een hoax betreft en 20% zal de hele opwarming aan zijn achterste oxideren.