20 kilo wegende paddestoel in Mexico geplukt

In Mexico is een grote paddestoel gevonden door inwoners van het regenwoud aan de grens van Mexico met Guatemala. De 20 kilo wegende zwam heeft een spanwijdte van 70 centimeter.

Volgens deskundigen behoort de paddenstoel tot de familie van de Macrocybe Titans Pegler. Een soort waarvan er in die contreien reeds eerder twee kleinere exemplaren werden gevonden.

Het is onbekend of de zwam eetbaar is. De paddestoel is voor verder onderzoek overgebracht naar het biologisch instituut van Tapachula.

De grootste paddestoel die ooit bovengronds is gevonden, is een exemplaar van de grote stuifzwam die een diameter had van 157 cm en een hoogte van 45,5 cm. De grootste zwam ter wereld groeit overigens in een woud in Corvallis, in de Amerikaanse staat Oregon. Dat betreft een ongeveer 880 hectare grote, onder de grond groeiende zwam. Dat is meteen ook het grootste levende organisme ter wereld. De grootste zwam van Europa is een duizend jaar oude honingzwam (Armillaria ostoyae), die een oppervlakte van 35 hectare beslaat en werd aangetroffen in Engadin in het oosten van de Zwitserse Alpen.De Mexicaanse kiloknaller