Kinddossier gaat grote steden niet ver genoeg

Icoon BinnenlandsDe jeugdwethouders van de vier grote steden vinden dat het plan van minister Rouvoet voor een Elektronisch Kind Dossier (EKD) niet ver genoeg gaat. Dat stelde wethouder Leonard Geluk van Rotterdam voor het Radio 1-journaal. De vier wethouders hebben hun voorstel per brief kenbaar gemaakt aan Rouvoet. "We hebben geleerd van diverse geschiedenissen van kinderen die tot de risicogroepen behoorden", aldus Geluk.

De minister werkt aan een systeem waarin gezondheidsinformatie over de kinderen wordt uitgewisseld tussen de verschillende betrokken instanties. Op die manier moet worden voorkomen dat instanties langs elkaar heen werken of dat er te laat wordt ingegrepen, zoals bij het Maasmeisje, dat vorige jaar in delen werd teruggevonden in de Maas. De vier grote steden vinden dat er meer informatie moet worden uitgewisseld dan alleen maar de gezondheidsgegevens van de risicokinderen.

"In het dossier zouden ook bijvoorbeeld gegevens van het maatschappelijk werk, de psychiatrische rapportages en het onderwijs moeten staan", aldus Geluk. Op die manier zou het EKD volgens de wethouders veel effectiever zijn.