Inwoners Parijs krijgen lesje in beleefdheid

Icoon OpmerkelijkOm het ‘onbeschofte’ imago van zijn inwoners wat op te vijzelen is Parijs gisteren een campagne begonnen om de ‘notoir vlerkerige Parijzenaar’ wat meer wellevendheid bij te brengen. Op het Place de Trocadéro gaf burgemeester Bertrand Delanoë het startschot voor de zogeheten Dag van het Toerisme. De dag, dat een jaarlijks evenement moet worden, is bedoeld om de inwoners ervan te doordringen dat Parijs een groot deel van zijn welvaart te danken heeft aan de miljoenen bezoekers die de stad jaarlijks trekt.

In een folder die op het plein werden uitgedeeld, staan geboden voor de inwoners zoals: "Ik zal de tijd nemen om informatie te verstrekken aan buitenlandse bezoekers." En: "Ik zal mijn talenkennis gebruiken om antwoord te geven in hun taal."

Niet alleen de inwoners van de stad worden op hun punten gewezen, ook de toerist moet zich aan een aantal zaken houden zoals: "Ik zal de Parijse manier van leven ervaren" en "Ik zal mijn verblijf aanwenden om Franse producten te proberen". Deze laatste regel, die een beetje uit de hoogte klinkt, is waarschijnlijk opgenomen om toeristen ervan te weerhouden meteen bij aankomst naar de eerste de beste Starbucks te rennen.