Veel doden bij aanval op Rode Moskee

Icoon BuitenlandsBij de aanval op de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn vanmorgen zeker 40 militante moslims gedood. Ook drie militairen vonden de dood. Voor zover bekend zijn geen burgers omgekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Dat heeft het Pakistaanse leger bekendgemaakt.

Volgens ooggetuigen werd er zwaar gevochten in de moskee die sinds een week door het leger werd belegerd. Boven de moskee stegen zware rookwolken op. Bij het gebouw staan honderd ambulances klaar.

De Pakistaanse militairen doorzoeken nog steeds het complex. Volgens een militair gaat het langzaam, omdat de islamisten zwaar bewapend zijn met granaten en raketwerpers.

Het leger zette de aanval dinsdagochtend om vier uur lokale tijd in, nadat urenlange onderhandelingen maandag niets hadden opgeleverd. Vlak nadat de bestorming was begonnen, beschuldigde de radicale leider Abdul Rashid Ghazi via de telefoon de regering van 'genocide'. Het leger zei dat de aanval werd ingezet, nadat de elf uur durende onderhandelingen niets hadden opgeleverd. Eerder had de Pakistaanse president Pervez Musharraf gezegd dat de moskeebezetters konden kiezen tussen overgave of de dood. Tijdens gevechten gedurende de week van beleg zijn in totaal zeker 27 mensen omgekomen.

Vorige week hadden al meer dan 1100 koranstudenten zich overgegeven. Het leger omsingelde het moskeecomplex vorige week nadat vuurgevechten waren uitgebroken tussen de militanten en de politie. De Rode Moskee geldt als een uitvalsbasis voor radicale moslims die de islamitische wetgeving willen invoeren.