Formule 1: Uitslag GP van Engeland

Icoon Formule 1Kimi Räikkönen heeft de Grand Prix van Engeland gewonnen. Fernando Alonso en Lewis Hamilton, die vanaf de pole was gestart, werden tweede en derde.

Felipe Massa's auto sloeg af op de grid en de start werd afgebroken. Massa werd weggeduwd en moest vanuit de pitstraat starten, samen met Takuma Sato, die daar al eerder voor had gekozen. Bij de herstart was Kimi Räikkönen goed weg, maar Lewis Hamilton kon hem voorblijven. Ralf Schumacher, die op de grid de lege plaats van Massa voor zich had, kwam slecht weg en werd gepasseerd door beide Renaults en Nick Heidfeld.

Achterin het veld maakte Massa een snelle opmars, net als Nico Rosberg, die als zeventiende was gestart. Na slechts zes ronden lagen ze respectievelijk dertiende en twaalfde. Rosberg zette een aanval in op David Coulthard, maar werd op het gras geduwd door de Schot en moest de twaalfde plaats aan Massa laten, die vervolgens de Red Bull wel kon passeren. Ondertussen moest Coulthards teamgenoot Mark Webber in de pits opgeven.

Hamilton kon geen voorsprong nemen op Räikkönen. De Fin bleef steeds binnen twee seconden van de McLaren en probeerde zelfs de Brit te passeren. Hij kreeg de leiding op een presenteerblaadje toen Hamilton al vroeg de pits in moest. Toen ook Räikkönen en Alonso hun stops hadden gemaakt, was de top drie echter omgedraaid: Alonso aan de leiding, op een comfortabele afstand gevolgd door Räikkönen en Hamilton.

Christijan Albers hield op de negentiende plaats zijn teamgenoot goed bij en kreeg zelfs een plekje cadeau toen de motor van Adrian Sutil het begaf. Ook Ralf Schumacher haalde de finish niet: hij parkeerde zijn Toyota in de pits. Zijn teamgenoot klaagde over grote problemen met de wegligging en had op de dertiende plaats alweer de bekende Trulli-train gevormd. Ook hij parkeerde later de wagen in de garage.

Scott Speed maakte het zichzelf erg lastig. Hij haalde zich de woede van Alonso op de hals toen hij op een ronde werd gezet en zag vervolgens Alexander Wurz over het hoofd, toen die de Amerikaan wilde inhalen. Een botsing was het gevolg en Speed moest de strijd staken.

Vooraan waren er grote verschillen ontstaan. Alonso en Räikkönen reden ronden van 1:21, Hamilton was niet sneller dan 1:23, een seconde langzamer dan zijn achtervolgers. Alonso maakte ruim twintig ronden voor de finish zijn tweede en laatste pitstop, een ronde later gevolgd door zijn teamgenoot. Ondertussen reed Räikkönen lang door en zette razendsnelle rondetijden neer. Hierdoor kon hij zijn voorsprong uitbouwen tot 28 seconden en een veilige laatste pitstop maken zonder de leiding te verliezen.

Het belangrijkste gevecht in de laatste ronden was die om de vierde plaats, tussen Massa en Robert Kubica. Massa was sneller, maar Kubica pareerde zijn aanvallen. Vitantonio Liuzzi was de laatste uitvaller van de dag. Räikkönen reed naar een prima overwinning, zijn derde voor Ferrari.
Meer (auto)sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!sport!