Stekende fietsendief was bekend gevaar voor samenleving

MisdaadDe 18-jarige fietsendief Romano E. die bekend heeft vorige maand de evenoude Rahman Ari aan de Persoonshaven in Rotterdam te hebben doodgestoken, was een gevaar voor de samenleving. Dat schrijft het AD dit weekend.

Romano E. was een week voor de dodelijke steekpartij ontslagen uit de gevangenis. Hij had een straf uitgezeten voor een serie gewelddadige straatroven die hij op zijn 17e had gepleegd. De rechter had bevolen dat Romano na zijn vrijlating begeleiding moest krijgen, omdat het gevaar groot was dat hij opnieuw zou ontsporen. Reclassering en Jeugdzorg wisten al zes maanden van te voren dat hij vrij zou komen, maar concludeerden in oktober dat drie onderzochte vormen van intensieve begeleiding geen soelaas boden. Toen bleef het stil en zo kwam Romano zonder enige vorm van begeleiding in juni dit jaar uit de gevangenis.

Overigens was indertijd door een psychiater geadviseerd om Romano jeugd-tbs te geven. De rechter wilde daar niet aan omdat hij volgens de rechter na een eerdere celstraf niet de kans had gekregen om zijn leven op de rails te zetten. Daarvoor reisde Romano te veel heen en weer tussen Rotterdam en Suriname. Wel gaf de rechter buiten 12 maanden celstraf een voorwaardelijke jeugd-tbs. Slachtoffer Rahman Ari, die inmiddels in Turkije ligt begraven, heeft daar in ieder geval niets aan gehad.

De advocaat van Romano noemt zijn cliŽnt een slachtoffer van het systeem: ''Het systeem heeft Romano in de steek gelaten. Niemand heeft voor hem klaar gestaan'', luidt het commentaar van de raadsman.Slachtoffer Rahman Ari