Tour de France: Uitslag van de proloog

Icoon Tour de FranceOm 16:00 uur vanmiddag ging de 94e editie van start van de Tour de France. De eerste wielrenner die van start moest in de proloog, door de straten van Londen over 7,9 kilometer, was de Italiaan Enrico Dagano. De tijdrit werd uiteindelijk gewonnen door Fabian Cancellara en hij is dit jaar de eerste drager van het geel. Thomas Dekker eindigde als beste Nederlander als achtste.

…ťn van de outsiders voor de winst van de proloog, Stuart O'Grady, kwam in zijn rit ten val en verloor daardoor veel tijd. Nadat er 133 renners waren gefinisht, was Vladimir Karpets de snelste tot dan. Andreas KlŲden liet iedereen versteld staan door ruim onder de tijd van Karpets te gaan met 9,03. Thomas Dekker reed een prima proloog en was vijftien seconden langzamer dan de Duitser, op dat moment goed voor de vijfde tijd.

Aleksandr Vinokoerov, ťťn van de favorieten voor de eindzege, was maar ťťn seconde sneller dan Dekker. De Brit Bradley Wiggins slaagde er ook niet in om de tijd van KlŲden te verbeteren, hij kwam tien tellen te kort. De Fransman Christopher Moreau stelde teleur door buiten de top 50 te eindigen.

Fabian Cancellara maakte zijn faam waar door in de tussentijd sneller te zijn dan KlŲden, uiteindelijk was hij met 8,50 verrweg de snelste.

Voor het laatste nieuws over de Tour de France kijk je natuurlijk op de Tourmanager!