Celstraf voor niet verzekeren motor

Icoon JustitieEen celstraf van twee weken en een rijontzegging van zes maanden. Dat is het vonnis dat Gina van den Hoorn uit Ermelo kreeg, omdat ze haar motor niet had verzekerd. Het verhaal begint in 2006 toen ze met haar man de motor kocht. Omdat manlief geen tijd had het voertuig op te halen kwam hij op naam van Gina te staan. De motor bleek een miskoop, want de motor van het voertuig werkte niet.

Omdat de motor niet was verzekerd kreeg Gina een boete, ondanks dat ze nog nooit op het voertuig had gereden. Het koppel besloot de boete te betalen en de motor snel te verzekeren. Dat vergaten ze echter en ze kregen een tweede boete. Die werd ook weer betaald waarna Gina en haar man besloten de motor weg te doen. Het koppel besloot dat een reparatie te veel geld zou kosten en ze wilden het kenteken inleveren.

Daarmee hoopte Gina dat de zaak was afgedaan. Dat was niet het geval, een half jaar later kreeg ze de oproep voor de kantonrechtbank te verschijnen. Ze besloot vanwege de drukte op haar werk niet te gaan. Ook dacht ze dat de rechtbank weer een boete zouden uitschrijven. "Het leek mij onnodig daarvoor op te komen dagen." Die houding kwam op serieuze consequenties te staan. Op 20 juni viel een brief op de mat met het vonnis van de celstraf. Volgens het OM een standaardprocedure.

Gina’s advocaat spreekt dat tegen. "Het is géén standaardprocedure", zegt hij. "En zeker niet als je geen strafblad hebt. Omdat mijn cliënt ook niet eens staande is gehouden met die motor, en geen enkele verkeersovertreding heeft begaan, is de huidige straf absurd." Omdat Gina niet in hoger beroep is gegaan is de straf definitief. Ze heeft inmiddels een verzoek tot gratie ingediend bij de koningin. Wanneer dat mislukt zal Gina toch echt moeten zitten.