Groenland vroeger veel warmer

Icoon OnderzoekEen onderzoeksteam is te weten gekomen dat Groenland 450.000 tot 900.000 jaar geleden een stuk warmer was dan op dit moment. In de zomerperiode heerste daar een temperatuur van 10 graden boven nul. In de wintermaanden was het niet veel kouder, namelijk -17 graden. De nieuwe resultaten komen hard aan voor aanhangers van de broeikastheorie.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze het DNA van bomen, planten en insecten op de bodem van twee kilometer dik ijs hebben onderzocht. Eerder dachten dat wetenschappers dat er tot 2,4 miljoen jaar geleden begroeiing was in Groenland, maar tot nu zijn er daarvan geen bewijzen gevonden.

Met deze bevindingen kunnen we een betere reconstructie maken van het klimaat van toen. Dit gedeelte van de wereld was toen veel warmer dan de meeste mensen denken”, aldus de glacioloog Martin Sharp die op de universiteit van Alberta zit. Sharp vertelt ook dat de gletsjer het DNA uitstekend heeft bewaard. De onderzoekers zijn ook te weten gekomen dat de globale zeespiegel in die tijd een paar meter hoger stond dan nu. Sharp, die in eerste instantie dacht dat de mens het broeikaseffect heeft veroorzaakt, denkt nu dat de temperatuursstijging veroorzaakt wordt door iets anders.

Met dank aan AstroStart voor de submit.