20 jaar en tbs voor moord op Suzanne Wisman

Icoon JustitieDe 46-jarige Henk van D. uit Nieuw-Buinen is vanmiddag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 20 jaar celstraf én tbs. Tegen hem was twee weken geleden 30 jaar met tbs geëist.

Van D. is schuldig bevonden aan de verkrachting en moord op de 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond. Hij reed op 12 december 2006 haar in Valthermond expres over met zijn camper nadat hij haar seksueel misbruikt had.

'Pedo'
Van D. kwam twee weken terug in de rechtszaal met een onsamenhangend verhaal dat strijdig was met verklaringen die hij eerder bij de politie aflegde. Vooral de bewering van de verdachte dat Suzanne allerlei handelingen min of meer vrijwillig uitvoerde, wekte toen emotionele reacties op bij een groot deel van het publiek.

Uit zichzelf verklaarde Van D. veertien dagen geleden weinig in de rechtszaal. Het antwoord op de vraag waarom hij zo boos was op Suzanne, nadat hij haar verkracht had, kwam pas toen zijn advocaat hem daarnaar vroeg. ''Ze schold me uit voor pedofiel'', aldus Van D.

Door dat woord ging hij door het lint. Hij sloeg het kind in het gezicht en trapte haar naar eigen zeggen in de ribben, waarna hij haar aan haar sjaal over de grond sleurde. Uiteindelijk overreed hij haar twee keer, waardoor ze om het leven kwam.