NOS boos om BNN-actie in 8-uurjournaal

De KlimaatpolitieBNN-presentatrices Sophie Hilbrand en Nicolette Kluijver, die voor BNN het programma 'De Klimaatpolitie' presenteren, hebben vanavond het 8-uurjournaal van de NOS 'overvallen'. Tijdens het weerbericht met Gerrit Hiemstra liepen ze de studio binnen en vroegen ze de weerman aandacht te besteden aan de opwarming van de aarde.

De actie was niet vooraf besproken met het NOS Journaal. Journaal-presentator Philip Freriks kon er nog wel de humor van in zien en kondigde het Journaal af met de woorden: "Als u nou dacht dat wij dit zo gepland hadden, dan heeft u het mis. Het was niet een opzetje. Het was een volstrekte verrassing voor ons. Maar goed, ze waren welkom zullen we maar zeggen."

Hoofdredacteur Hans Laroes was heel wat minder gecharmeerd van de actie: "Het Journaal is geen podium voor actie. Hoe sympathiek een actie ook is, je blijft van het achtuurjournaal af.", aldus Laroes. Hij zegt het vooral ergerlijk te vinden omdat BNN een bevriende omroep is. "Zeker een bevriende omroep zou moeten weten dat dit echt tien bruggen te ver gaat."

Laroes zegt niet van plan te zijn om de NOS-studio extra te beveiligen naar aanleiding van het incident. "Sophie Hilbrand heeft toegang tot ons gebouw omdat ze hier een radioprogramma maakt. Maar het is heel vervelend als je iemand in goed vertrouwen toelaat en er dan zo'n flauwe grap wordt uitgehaald."

BNN-directeur Drillich zegt vooraf niet op de hoogte te zijn geweest van de actie, maar deze wel te steunen. Drillich: "Wij steunen het initiatief om bij een groot publiek aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Het 8-uurjournaal is een uitgelezen platform om veel mensen te bereiken."


Filmpje van De Klimaatpolitie in het NOS Journaal