Greenpeace overtreedt milieuwetgeving

Icoon Milieu

Bij een Greenpeace-actie die vanochtend plaatsvond voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam zijn negen actievoerders gearresteerd op basis van de milieuwetgeving. Dat maakte de politie bekend. Greenpeace had twintig ton steenkolen op de stoep van het bedrijf gestort om het bedrijf ervan te overtuigen te kiezen voor schone energie in plaats van kolencentrales.

''Nuon is medeverantwoordelijk voor het klimaat, en heeft als eerste een milieuvergunning voor hun kolencentrale aangevraagd'', zei Femke Bartels van Greenpeace. ''Om te laten zien wat ze aanrichten, brengen we de vuile kolen die ze willen gebruiken voor het opwekken van energie vandaag naar hen terug.'' De energiebedrijven proberen zichzelf een schoon imago aan te meten door bijvoorbeeld het sponsoren van Live Earth. "De grote investeringen gaan echter naar zwart in plaats van groen'', aldus Bartels. Greenpeace toonde eerder met onderzoek van het DLR-instituut (het Duitse TNO) aan, dat een duurzame energietoekomst mogelijk is zonder kolencentrales.

Een woordvoerster van Nuon laat weten dat Greenpeace zich baseerde op onjuiste informatie. "Over het algemeen waarderen we de inzet van Greenpeace. Zeker de acties voor een schoner klimaat. Maar het gaat hier niet om een conventionele kolencentrale. Het is juist een centrale waar we zo schoon mogelijk willen produceren". De woordvoerster legt uit dat de centrale werkt op kolenvergassing. De centrale draait niet alleen op kolen, maar ook op biomassa en aardgas. "We zouden de helft van de kolen in biomassa om kunnen zetten. Door het vergassen is er juist minder uitstoot van stikstof en zwavel", aldus Nuon.