OM: Agenten martelmoord treft geen blaam

Icoon JustitieDe twee agenten die vorige maand naar het doodmartelen van de 28-jarige Rotterdammer Björn Jue stonden te luisteren, hebben correct gehandeld. Dat stelt het Openbaar Ministerie vandaag in een verklaring.

De agenten waren opgeroepen nadat buren hadden gebeld dat in de woning naast hen iemand ijselijk zat te schreeuwen en gillen. Maar na overleg met het hoofdbureau werd besloten dat de agenten moesten wachten op assistentie omdat er mogelijk een gijzeling aan de gang zou zijn. Na een half uur vielen de agenten met versterking de woning alsnog binnen. Jue was er toen al zo slecht aan toe dat hij korte tijd later aan zijn verwondingen bezweek. De twee hoofdverdachten waren toen al ontkomen. Ze werden korte tijd later vlak in de buurt aangehouden.

Een woordvoerster van het OM stelt dat het gebruikelijk is dat agenten ter plaatse eerst overleggen met het hoofdbureau voordat tot actie wordt overgegaan. ''Het kan niet zo zijn dat politiemensen meteen naar binnen rennen. Hun eigen veiligheid is ook van belang.''

De Partij Voor de Vrijheid (PVV) heeft de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gevraagd maatregelen te nemen om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen. De Tweede Kamerfractie van de PVV vindt dat bij het gegil van mensen in nood altijd onmiddellijk optreden van de politie vereist is.

In verband met de martelmoord in de woning aan de Pastoriedijk in Pernis zitten drie verdachten vast. Bewoner Wouter A. (25) en diens vriend Jeffrey van S. (25) alsmede een 24-jarige vrouw die door kwaadsprekerij over het slachtoffer de twee mannen zou hebben aangezet tot hun daad.

Korte update: RTV Rijnmond meldt dat de Rijksrecherche onderzoek gaat doen naar het gebeuren. Dat moet duidelijk maken wat er precies heeft plaatsgevonden.