'Nog veel martelingen in Turkije'

Icoon BuitenlandsTurkije maakt zich nog steeds schuldig aan moord, verdwijningen en marteling van gevangenen. Ook worden gevangenen nog steeds slecht behandeld door regeringsfunctionarissen.

Dit gebeurt ondanks de belofte van de overheid de mensenrechten te beschermen en wanpraktijken door functionarissen aan te pakken. Dat is de conclusie van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat donderdag verscheen.

Onderzoek naar schendingen van de mensenrechten door politieagenten wordt gehinderd door het Openbaar Ministerie en rechters, aldus Amnesty. Volgens de organisatie is het rechtssysteem in Turkije dringend aan hervormingen toe en moet het de bescherming van de burgers centraal stellen en niet de belangen van staatsinstellingen en regeringsfunctionarissen.

De organisatie vindt dat overheidsfunctionarissen niet langer ongestraft hun gang kunnen gaan. Ook moet een einde komen aan de intimidatie van journalisten en advocaten die opkomen voor de mensenrechten.

Amnesty pleit voor de instelling van een onafhankelijke instelling die onpartijdig onderzoek kan doen naar schending van mensenrechten door overheidsdienaren.

De organisatie verwijst onder meer naar een betoging in de Oost-Turkse stad Diyarbakir tegen de regering vorig jaar die uitmondde in massale arrestaties, waarbij arrestanten, onder wie kinderen, op politiebureaus werden gemarteld of mishandeld.

De organisatie wijst er wel op dat het aantal meldingen van mishandeling en moord minder is dan in de jaren tachtig en negentig. Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft Ankara meermalen op de vingers getikt wegens mensenrechtenschendingen.