Overgave radicale Pakistaanse studenten

Icoon BuitenlandsHonderden radicale moslimstudenten die zich hadden verschanst in de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad hebben zich vandaag overgegeven.

De autoriteiten hadden de leiders van het gebedshuis aanvankelijk tot acht uur Nederlandse tijd gegeven om zich over te geven maar dat is nog niet gebeurd. Het ultimatum werd daarop verlengd.

''Tot nog toe zijn 250 mannen en honderd vrouwen naar buiten gekomen en wordt er voor ze gezorgd. Een grote stroom mensen blijft naar buiten komen'', aldus minister van Informatie, Anwar Mehmood. President Musharraf heeft aangekondigd iedereen die vrijwillig vertrekt 5000 rupees (circa 55 euro) te betalen.

Gisteren leverden Pakistaanse veiligheidstroepen bij de radicale moskee een dodelijke veldslag met militante studenten. Daarbij vielen zestien doden waaronder studenten, burgers, een militair en een journalist. Ook raakten veel mensen gewond.

Imams van de Rode Moskee voeren sinds maart een campagne tegen de ''zedeloosheid'' in de hoofdstad, die indirect gericht is tegen de pro-westerse regering en tegen president generaal Pervez Musharraf. De radicale leider van de moskee dreigde eerder met een jihad tegen de regering als die de moskee of de bij de moskee horende school zou laten bestormen.



Boze vrouwelijke moslimstudenten gisteren