Justitie jaagt op Heineken-losgeld

JustitieJustitie is een grootscheepse jacht gestart naar een deel van het losgeld van de in 1983 ontvoerde biermagnaat Freddy Heineken. Voor zijn vrijlating werd indertijd 35 miljoen gulden betaald. Zo'n 8 miljoen gulden werd nooit teruggevonden.

Dankzij verklaringen van de vorig jaar geliquideerde Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl is justitie nu op het spoor van de miljoenen. In verband hiermee zijn de afgelopen week zeven arrestaties verricht. Van der Bijl heeft voor zijn dood aan de politie verklaard dat hij op verzoek van Heineken-ontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout in 1984 een deel van het losgeld in een bos nabij Parijs heeft opgegraven. Volgens Van der Bijl gaf hij het geld, zeven miljoen gulden, aan Rob Grifhorst.

Vastgoedhandelaar Grifhorst werd altijd al gezien als de vijfde Heineken-ontvoerder, maar justitie kreeg nooit het bewijs tegen hem rond. Naast Grifhorst zijn onder meer ook de bekende hasjbaron Johan V. - alias De Hakkelaar - en de zus van Willem Holleeder aangehouden.

Tijdslijn
Dagblad De Telegraaf somt vandaag op hoe het losgeld in de loop der tijd is witgewassen in de bovenwereld.

In 1983 begraven Van Hout en Holleeder een deel van het losgeld in een bos bij Parijs. In 1984 graaft Thomas van der Bijl het op en geeft het aan Rob Grifhorst. De vastgoedhandelaar koopt daarmee onder meer in Amsterdam een gokhal en het Cassa Rossa. In Alkmaar worden een paar panden in het hoerenstraatje de Achterdam gekocht.

Later worden een aantal panden in Amsterdam op naam gezet van onroerendgoedmagnaat Willem Endstra en Marcel Katee. In 1996 krijgt na een ruzie tussen Holleeder en Van Hout de laatste de hoerenpanden in Alkmaar in zijn bezit. In 2003 wordt Van Hout geliquideerd. Na zijn dood komen de panden in bezit van de erven Van Hout. Zij worden door justitie verdacht van belastingfraude door het doen van een opzettelijk onjuiste aangifte successierecht.

Een aantal prostitutiepanden in Alkmaar is begin dit jaar overgedragen aan twee katvangers, onder wie de vriendin van drugshandelaar Johan V.

Justitie heeft hangende het onderzoek op een groot aantal panden in diverse steden en ook in Spanje, beslag laten leggen.