Islamitische leerlingen blijven op eigen school

Icoon BinnenlandsDe kans is groot dat de leerlingen van de drie recentelijk gesloten islamitische basisscholen in Amsterdam na de vakantie naar hun eigen schoolgebouw kunnen.

De drie scholen, allen van schoolbestuur Siba, moesten dicht nadat staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) vorige maand besloot ze niet langer te betalen. De kwaliteit van het onderwijs op de scholen is zeer matig en geld om dat aan te pakken is er niet.

Na de aankondiging van de staatssecretaris schreven 500 van de 560 Siba-leerlingen zich in bij een vierde islamitische school, de As Siddieq. Deze school valt onder een ander bestuur. Het aantal leerlingen van de As Siddieqschool verdubbelde daardoor. Dijksma en de gemeente Amsterdam zijn daar niet gelukkig mee, omdat die school evenmin van onbesproken kwaliteit is. Intensief overleg tussen de gemeente en het ministerie van Onderwijs leverde echter niets op. Op grond van een gemeentelijke verordening is Amsterdam namelijk verplicht extra huisvesting te zoeken voor de As Siddieq. Dat kan het eenvoudigst door de extra leerlingen onder te brengen in de huidige Siba-gebouwen; dat kunnen dan dependances van de As Siddieq worden. Zo wordt ook voorkomen dat de leerlingen dagelijks vanuit hun eigen buurten (in Amsterdam Noord en Oost) naar de As Siddieq (in West) moeten reizen.

De As Siddieqschool trok al eens aandacht vanwege het ultraorthodoxe klimaat dat er heerst. De inspectie houdt sindsdien in de gaten of de school genoeg doet aan burgerschapsvorming. In haar laatste rapport, van afgelopen maart, toont de inspectie zich daar niet gerust op. De gemeente Amsterdam heeft Dijksma gevraagd te zorgen voor scherp inspectietoezicht op de As Siddieq. Zo moet voorkomen worden dat de onderwijskwaliteit zal lijden onder de verdubbeling van het leerlingenaantal, een zorg die Dijksma volgens haar woordvoerder deelt. Later deze week zal zij aan de Tweede Kamer melden hoe het volgens haar nu verder moet.

Met dank aan Longmen voor de herschreven submit.