PvdA A'dam schorst deelraadsleden tijdelijk

De PvdA-fractie in de stadsdeelraad in Amsterdam-Zuidoost heeft drie leden tijdelijk geschorst. Fractievoorzitter Lourens Burgers maakte dat gisteravond bekend tijdens een vergadering van de stadsdeelraad.

De tijdelijke schorsing volgt op een vorige week verschenen rapport van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam. Daaruit blijkt dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en daar persoonlijk financieel van hebben geprofiteerd.

Een van de drie politici is voorzitter Andre Bhola van de stadsdeelraad. De anderen zijn Egbert Doest en Mala Eckhardt-angna. De raadsleden treden tijdelijk terug, hangende een ''contra-expertise'', een nieuw onderzoek dat wordt uitgevoerd door ''een gerenommeerd bureau''.

Uit het onderzoek van de Rekenkamer bleek dat in totaal zeven stadsdeelraadsleden de afgelopen jaren als bestuurder of betaald vrijwilliger werkten voor instellingen die door het stadsdeel werden gesubsidieerd. Zes van hen zijn of waren PvdA'ers. Zij verzwegen die nevenfuncties of beslisten mee over het verstrekken van de subsidies.

Bhola zei in een verklaring in zijn ogen niet verkeerds te hebben gedaan. ''Er is sprake van een aantoonbaar foute conclusie. Ik heb geen persoonlijk gewin gehad.'' Hij leverde felle kritiek op het onderzoek. ''De Rekenkamer moest belangenverstrengeling onderzoeken en ik krijg de indruk dat de Rekenkamer die belangenverstrengeling ook wilde vinden. Het oordeel stond vast en bleef vaststaan.'' De oppositie in de deelraad leverde felle kritiek op de PvdA. ''De partij heeft door haar handelwijze Zuidoost en haar raadsleden behoorlijk voor schut gezet'', aldus Mart van de Wiel van de Onafhankelijke Partij Zuidoost.

Ook het plan van de PvdA voor een nieuw onderzoek viel niet in goede aarde. ''Is de PvdA-fractie zo door en door verrot dat ze de Rekenkamer niet vertrouwt en om een contraexpertise vraagt?'', vroeg Henk de Boer van het CDA.