Bush houdt adviseur Libby uit cel

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse president heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de vroegere topadviseur van vice-president Cheney niet naar de gevangenis hoeft. Lewis Libby is wel veroordeeld wegens meineed en belemmering van de rechtsgang. Maar volgens Bush is 2,5 jaar cel veel te lang. De boete van 250.000 dollar blijft wel staan.

Oorlogshavik Libby was betrokken bij een lastercampagne tegen een criticus van de oorlog in Irak. Vervolgens loog hij tegen FBI-onderzoekers en een jury over zijn rol. Ook belemmerde hij een onderzoek naar de vraag wie de naam van een CIA-agente had gelekt.

Volgens geruchten zou dat lekken zijn gebeurd door regeringsmedewerkers uit wraak voor de uitspraken van haar man die diplomaat is. Die had in 2003 forse kritiek op president Bush. De president zou volgens hem valse argumenten hebben gebruikt voor de inval in Irak.

De Democraten, met presidentskandidaat Hillary Clinton voorop, verwijten president Bush machtsmisbruik. Volgens Clinton heeft Bush lak aan het vonnis van rechters.

Met dank aan do-tje voor de submit.