Britse journalist Alan Johnston vrijgelaten

Icoon TerrorismeDe Britse journalist Alan Johnston, die bijna vier maanden was gegijzeld door radicale moslims in de Palestijnse Gazastrook, is vrijgelaten. Hij werd vanochtend vroeg overgedragen aan functionarissen van de militante moslimbeweging Hamas.

Johnston reageerde verheugd op zijn vrijlating. In een telefonisch interview met de Britse omroep BBC sprak de BBC-verslaggever over een ontstellende ervaring. Hij bedankte iedereen die aan de vrijlating had bijgedragen.

De verbannen leider van Hamas, Khaled Meshaal, stelde vanuit Syrië dat de vrijlating aantoont dat zijn beweging orde op zaken stelt in de Gazastrook. De regio kwam vorige maand in handen van Hamas na een gewelddadige confrontatie met de rivaliserende Fatah-beweging.

Johnston was op 12 maart in Gaza ontvoerd. Extremisten van een groepering die zich het Leger van Islam noemt, namen hem op klaarlichte dag mee.

Onlangs was een video verspreid van de ontvoerde journalist, waarin hij een bomgordel droeg. De BBC-reporter was als enige westerse verslaggever permanent in de gewelddadige Gazastrook gestationeerd. Hamas-kopstukken pleitten herhaaldelijk voor zijn vrijlating.


Alan Johnston weer op vrije voeten