Inval in A'dams 'Nigerianencafť' onwettig

JustitieDe vreemdelingenrechter in Amsterdam heeft vandaag bepaald dat de grote politie-inval van vorige maand in grand cafť 'Het Vervolg' in Zuidoost onrechtmatig was. De 22 illegalen die toen werden aangehouden moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Bij de inval werden 103 mensen opgepakt, waarvan er 10 worden verdacht van zware misdrijven en 28 werden heengezonden. Een groep van 65 illegalen werd in vreemdelingenbewaring gezet, waarvan er 33 voorkomen in de politieregisters.

De inval werd gedaan om internetfraude en andere criminele activiteiten door West-Afrikanen (meest Nigerianen) tegen te gaan. De politie zette daarvoor de Vreemdelingwet in. Dat mocht dus niet volgens de vreemdelingenrechter.

De Amsterdamse raadsfracties van GroenLinks en D66 noemden de inval eerder een illegalenjacht. Dat zou in strijd zijn met het beleid dat in Amsterdam is afgesproken dat er geen jacht gemaakt zou worden op illegalen. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen besloot daarop een onderzoek in te stellen naar de actie. Dat onderzoek loopt nog.