SP Arnhem kritisch over straatrovers-film

FilmDe Arnhemse raadsfractie van de Socialistische Partij (SP) heeft vragen gesteld over de totstandkoming van de film 'Doekoe's en Jonko's'. In deze in de wijk Klarendal opgenomen film worden drie jongens gevolgd die in 2004 bijna 160 gewelddadige roofovervallen pleegden. Ze waren toen tussen de 15 en 18 jaar oud.

Volgens de SP heeft de filmmaker laten weten dat de film in samenspraak én met geld van de gemeente Arnhem tot stand is gekomen. De partij wil daar nu het fijne van weten. Verder hekelt de SP de manier waarop de jongeren vorige week tijdens de première als filmsterren werden onthaald. In de film zelf en in diverse interviews daarna tonen de drie volgens de SP geen enkel berouw.

De film is gemaakt door regisseur Joost Ranzijn. De NOS tekende vorige week uit de mond van de hoofdrolspelers op: ''Het was grappig om na te spelen. Je ziet de pijn in de ogen, je ziet hoe die mensen in het echt geleden hebben, dat is spannend, maar ook grappig. We dachten toen alleen maar aan onszelf.'' De overvallen indertijd pleegde het drietal om aan geld te komen voor wiet. Mensen beroven was daarvoor de makkelijkste manier.

Ranzijn zegt dat de film moet tonen dat iets snel uit de hand kan lopen. Hij beschouwt zijn film als een 'wijze les' voor jonge Arnhemmers die op het punt staan te ontsporen.



Twee van de hoofdrolspelers

-
Op NOS-Headlines is een video-item te zien over de film (onderaan het bericht).

Met dank aan Pineut voor de submit.