VMBO'ers niet welkom op feest Almere

ExamenDe gemeente Almere geeft donderdag in discotheek Nox een feest voor geslaagden getiteld het 'Startkwalificatiefeest'. Uitgenodigd zijn alle Almeerders die dit jaar een diploma havo, vwo of mbo niveau 2,3,4 hebben gehaald. Voor geslaagden van het vmbo is het feest verboden.

De festiviteiten kosten meer dan twintigduizend euro. Tijdens het feest zijn er optredens van de Nederlandse hiphop-formaties The Partysquad, Opposites en de Jeugd van Tegenwoordig.

Onderwijswethouder Martine Visser (CU/CDA) hoopt dat van het feest ''een positieve prikkel'' uit gaat. Jongeren met alleen een vmbo-diploma beschikken in principe niet over een erkende startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Als ze goed hun best doen, kunnen ze in de toekomst ook naar het 'Startkwalificatiefeest'.

Een meerderheid in de gemeenteraad van Almere is niet te spreken over het feit dat vmbo'ers niet welkom zijn. D66 spreekt van ''kinderachtig'' gedoe. De SP vindt dat vmbo-leerlingen hiermee ''echt op de tenen'' worden getrapt. De Almere Partij noemt het ''een trieste zaak'' en Leefbaar Almere heeft het over ''kwetsende, onnodige discriminatie''.