MediaDebat: "Niet alle reacties serieus nemen"

Icoon InternetHoe moet worden omgegaan met grove anonieme reacties op internet? Een vraag die centraal stond in het veelbesproken MediaDebat dat gisteravond plaatsvond in Rotterdam. Vooral rondom GeenStijl.nl was een hoop gedoe. Deze weblog had geen zin om naar een debat onder leiding van Fransico van Jole te gaan.

Uit het debat bleek dat op krantensites bijvoorbeeld meer kan dan in de papieren krant. "Op de site laten we taalgebruik toe dat we uit de krant weren. De term 'klootzak' zul je niet snel in het AD zien, maar op de site kan het wel", vertelde Dick van der Meer, plaatsvervangend hoofdredacteur van het AD.

Het web wordt dus anders benaderd, meent ook Henk Blanken, adjunct-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. Op internet zijn reacties vrijwel altijd anoniem. In de krant worden ingezonden stukken wel voorzien van een naam. Maar toch is anonimiteit geen probleem, vonden vrijwel alle deelnemers aan het debat. Ook FOK! was erbij.

Volgens Johan Heslinga (Iteejer), admin op FOK!, hechten traditionele media te veel waarde aan reacties. "Het is niet altijd gemeend." Op FOK! geldt de regel 'doe normaal'. "Bijna iedereen weet wel wat daarmee wordt bedoeld. En wie het niet weet, die krijgt dat snel genoeg te horen", zei Iteejer. "Ik mis het gevoel voor humor", verzuchtte een vrouw in het publiek. "Als iemand op Geenstijl 'ga eens dood' schrijft, moet je dat niet serieus nemen. Het is acceptabel om je mening te uiten, ook al is die kwetsend voor anderen."

Vanavond tussen 20:00 en 21:00 uur praten admins Yvonne en Iteejer na in een extra uitzending van FOK!radio over het debat. Hun indrukken en inbreng komen dan uitgebreid aan de orde. Luisteren kan hier. Meer informatie is ook hier te vinden.