Mislukte telefoontjes voorkwamen explosies Londen

Icoon TerrorismeDe Londense autobommen moesten eigenlijk ontploffen door telefoontjes te plegen naar mobiele telefoons in de auto's, maar mislukten vanwege technische gebreken. Zo meldt 'The Evening Standard' vandaag, zonder bronnen te noemen. De telefoontjes die gemaakt zijn naar de telefoons brachten de politie in gelegenheid degenen achter de terroristische aanvallen te traceren.

De telefoons waren bedoeld om de bommen te laten ontploffen op het moment dat ze gebeld werden, maar zij weigerden het mengsel van gasflessen en spijkers in de twee Mercedessen in Londens 'entertainment district' te laten ontploffen. De terroristen belden twee keer naar de auto voor de "Tiger Tiger" nachtclub in Haymarket vlakbij Piccadilly Circus en vier maal naar de auto in Cockspur street vlakbij Trafalgar Square.

De politie heeft zeven verdachten gearresteerd naar aanleiding van de twee mislukte aanslagen in Londen op vrijdag, en de derde aanslag in Glasgow op zaterdag. Bij deze derde aanslag werd een auto met gasflessen tegen de ingang van de hoofdterminal van het vliegveld van Glasgow aangereden.

Volgens 'The Evening Standard' leidde de gesprekshistorie op de telefoons de politie naar adressen in Liverpool, Glasgow en Staffordshire.

Groot-Brittannië heeft de hoogste staat van paraatheid ingesteld in het land. Dit betekent dat er nog andere terroristische aanvallen aan kunnen komen.

Met dank aan Kauwgomballen voor de herschreven en vertaalde submit.