Frits Barend niet welkom bij RTL

Icoon TelevisieFrits Barend hoeft niet te rekenen op een overstap van het stoppende Tien naar RTL. Dat heeft RTL-directeur Fons van Westerloo in een interview met De Telegraaf gezegd. "Hij is druk met zijn internetzender. Ik vind het niet passend om iemand aan te stellen die ook werkt bij de concurrent", aldus van Westerloo.

Barend verhuisde twee jaar geleden van RTL naar Tien/Talpa, omdat Van Westerloo de talkshow Barend en Van Dorp op RTL niet meer wilde doorzetten. Barend en zijn kompaan Van Dorp maakten het programma toen nog een jaar voor de zender van John de Mol. Daarna werd Barend analist in de voetbalprogramma's op Tien.

Van Westerloo ging ook in op enkele andere namen. Dat Linda de Mol naar RTL komt, was al bekend. Van Westerloo wil ook Beau van Erven Dorens "met liefde" terug hebben. Over Bridget Maasland: "Heeft net een paar programma’s opgenomen in New York. Die gaan wij uitzenden." Caroline Tensen lijkt niet naar RTL te verkassen. "Die gaat volgens mij naar de NCRV."

Wie waarschijnlijk wel aan de slag gaat bij RTL is gevallen presentator Jack Spijkerman. Na zijn overgang van de VARA naar Tien/Talpa kreeg hij hordes kritiek over zich heen en zijn programma Koppensnellers trok soms maar een tiende van het aantal kijkers dat hij bereikte met Kopspijkers. Van Westerloo: "Heeft alle tv-prijzen gewonnen die er maar zijn, dat kan toch alleen als je talent hebt? Er is budget voor een pilot, we gaan brainstormen."

Ook Gerard Joling en Gordon zou Van Westerloo graag naar RTL halen. "Zou geweldig wezen als die naar ons zouden komen." Joling werkt nu ook nog voor SBS6, maar heeft daar geen vast contract. Toch is het allerminst zeker dat hij naar RTL overstapt. "Ik wil SBS niet verloochenen", aldus Joling. "Ik heb aan die zender zo veel te danken. Het is mijn cluppie. Mocht ik gevraagd worden voor Over de Vloer bij RTL, dan zou ik het misschien voorlopig niet doen. Maar zeg nooit nooit."

Over voetbalpresentator Wilfred Genee ging lange tijd het gerucht dat hij bij een samengaan van Tien en RTL niet welkom was bij de nieuwe zender, omdat hij destijds op een vervelende manier vertrok bij RTL. Genee lijkt toch welkom. Van Westerloo: "Ik heb al weken, maanden geleden tegen John de Mol gezegd: ik ben niet haatdragend, we zijn niet prettig uit elkaar gegaan, maar hij heeft wel verstand van voetbal. En hij heeft bij ons in het verleden ook goed werk verricht, dus daar moeten we eens even naar kijken."

RTL wil overigens gaan proberen het Eredivisievoetbal op 'ouderwetse wijze' uit te zenden. Dat wil zeggen: de belangrijkste wedstrijden als eerst en met minder reclame tussen de wedstrijden. Als presentator zou Van Westerloo graag Jack van Gelder binnenhalen. "Ik zou het wel leuk vinden, maar ik denk dat het niet aan de orde is. Ik denk dat hij bij de NOS heel erg goed zit. Ik moet ook eerlijk zeggen, ik vind het ook wel leuk om de mensen een kans te geven die er hard voor hebben gewerkt om er wat van te maken en om die niet allemaal te gaan passeren."

Overigens moeten alle presentatoren die van Tien overgaan naar RTL rekening houden met een lager salaris. Van Westerloo zegt niet van plan te zijn automatisch de hoge beloningen van Tien over te nemen. "Daar begin ik niet aan. Al was het maar omdat de verschillen met de RTL-sterren dan te groot worden. Ik wil geen scheve ogen. Dat hebben onze mensen niet verdiend. Die zijn hier gebleven in een turbulente tijd en hebben loyaliteit getoond." Een woordvoerder van De Mol laat weten dat Tien "alle lopende contracten respecteert".

Van Westerloo liet ook nog optekenen dat hij af wil van het woord 'sterren', waarmee de Tien-presentatoren werden aangeduid. "Je hebt nu bij Tien gezien dat sterren volledig afhankelijk zijn van hun podium. Eigenlijk is dit wel goed: iedereen staat nu weer met beide voetjes op de vloer. Beetje raar woord ook, ster. Volgens mij ben je dat wanneer je mensen aan je weet te binden, sympathie oproept. Anders ben je een tv-presentator. Sterren zijn voor mij mensen als Edwin Evers, Wendy van Dijk en niet te vergeten Mies Bouwman. Die zijn allemaal zichzelf gebleven, niet arrogant."